Πώς ήταν η Κρήτη του 1850;

Πώς ήταν η Κρήτη του 1850;

Πώς ήταν οι Κρήτες του 1850; Πώς ήταν τα σπίτια τους, πώς ζούσαν, τι έτρωγαν; Ένας Άγγλος ναύαρχος μας δίνει εκπληκτικές απαντήσεις περιγράφοντας με σαφήνεια, μεθοδικότητα και ρομαντική διάθεση του κρητικό τοπίο.

Μια θαυμάσια περιγραφή του νησιού, μια προσεκτική βαθυστόχαστη ματιά στους Κρητικούς του 19ου αιώνα, μα και μια παρακαταθήκη γνώσεων, εμπειριών, παρατηρήσεων και ανακαλύψεων αποτελεί το δίτομο έργο του Άγγλου Ναυάρχου Tomas Spratt που ήρθε στην Κρήτη τη δεκαετία του 1850 και τη γύρισε απ' άκρη ώς άκρη αναζητώντας αρχαιολογικές μαρτυρίες! Εκείνος εντόπισε τους περισσότερους αρχαίες πόλεις που γνωρίζουμε σήμερα, τη Φαιστό, τα Μάλια, τη Ζάκρο, τη Λατώ, τη Σύβριτο, τη Φαλάσαρνα και τόσες άλλες, και τα δικά του βήματα ακολούθησαν όλοι οι αρχαιολόγοι του 19ου και του πρώτου μισού του 20ού αιώνα· στα χνάρια του Spratt πάτησαν και ανακάλυψαν δεκάδες άλλες θέσεις με σπουδαίο αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Πνεύμα φιλέρευνο και ανήσυχο, σκιτσάρει τοπία, διαβάζει επιγραφές, μελετά το περιβάλλον, τη γεωλογία, τα πτηνά και τα φυτά, μιλά με τους ανθρώπους και περιγράφει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν. Εκτός από μια θαυμάσια περιγραφή του κρητικού γάμου, παραθέτει πολύτιμο υλικό για τη λαογραφία της Κρήτης και το γλωσσικό της ιδίωμα.

150 χρόνια μετά ο Νίκος και η Μαρία Ψιλάκη έκαναν ξανά το ταξίδι του Spratt. Ακολούθησαν τους ίδιους δρόμους, επισκέφτηκαν τους ίδιους χώρους, παρακολούθησαν τις μεταβολές του τοπίου, μελέτησαν τις πηγές και προχώρησαν σε εκτενή σχολιασμό του αρχικού κειμένου. Πώς ήταν το νησί τότε και πώς είναι σήμερα. Δυο πολυτελείς τόμοι 850 σελίδων συνθέτουν μια πλήρη και εμπεριστατωμένη ματιά στην Κρήτη του 19ου αιώνα και στους αγωνιζόμενους προγόνους μας.

Το δίτομο έργο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2007 με τίτλο «Ταξίδια και έρευνες στην Κρήτη του 1850».

Σε ειδικούς φακέλους επικολλημένους στα οπισθόφυλλα και των δυο τόμων προσφέρονται 14 έγχρωμες γκραβούρες με χαρακτηριστικά τοπία της Κρήτης  φιλοτεχνημένες από τον ζωγράφο John Schranz πάνω σε σχέδια του Tomas Spratt.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ 

Περισσότερα (και κριτικές για το βιβλίο): https://karmanor.gr/el/books/taxidia-kai-ereynes-stin-kriti-toy-1850