Η ΚΡΗΤΗ ΤΟΥ 1950 ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΝΟΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΥ ΠΟΙΗΤΗ

Είναι ένας δρόμος ελκυστικός. Άλλοτε οδηγεί από τον παράδεισο της Κρητικής Αρκαδίας στον λαβύρινθο της εφηβείας κι άλλοτε σ' ένα πολύσημο ταξίδι επιστροφής. "Μεγάλος Δρόμος" ονομάζεται το καινούργιο βιβλίο του σπουδαίου Κρητικού ποιητή Χριστόφορου Λιοντάκη. Είναι μια ποιητική ανάπλαση των παιδικών βιωμάτων, της Κρήτης μιας άλλης εποχής. Είναι, όμως, και μια εκ των έσω εξομολόγηση του ποιητή. Ζωντανεύει μια Κρήτη τόσο κοντινή μα και τόσο μακρινή συνάμα! Νομίζω πως μιλώντας για το χωριό του, το Ίνι, μιλά για όλη την αγροτική Κρήτη - γιατί όχι και για όλη την μεταπολεμική ελληνική περιφέρεια;

Το παρουσιάζομε την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, στις 7 το απόγευμα, στο ισόγειο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, στο Ηράκλειο.  

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Αντώνης Καρτσάκης (συγγραφέας – φιλόλογος), Δημήτρης Περοδασκαλάκης (ποιητής – φιλόλογος), Νίκος Ψιλάκης (συγγραφέας – δημοσιογράφος). 

 

"Χάρηκα το βιβλίο του Χριστόφορου Λιοντάκη γιατί μ' έκαμε συνταξιδιώτη του σ' έναν κόσμο που δεν ανήκει μόνο σ' εκείνον. Ανήκει και σε μένα, και σε σένα, ανήκει σε όλους όσοι γνώρισαν την αυστηρή λιτότητα της ζωής, τον λαλούντα λυρισμό των πραγμάτων, το τοπίο με τις μικρές ανθρώπινες παρεμβάσεις σ' έναν στοιχειώδη εξανθρωπισμό του, όσο χρειαζόταν για να παραμένει η γαία τροφός. Χάρηκα το ταξίδι της επιστροφής στη γενέθλια γη καθώς ρουφούσα λέξεις, σελίδες, ενότητες κι έβλεπα πως δεν είχα να κάμω με μιαν απλή ανάκληση της μνήμης..."