ΕΥΧΕΣ ΑΕΙΦΟΡΕΣ... ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ 2022

 

Τα πρώτα καλοχερίδια της καινούργιας χρονιάς τα πρόσφεραν στη βρύση. Τύλιγαν οι μανάδες τα καλούδια τους σε άσπρες πετσέτες - ανεβατά λουκούμια, οπωρικά, καρυδαμύγδαλα και σταφίδες - έβαζαν μέσα κι ένα φλασκάκι τσικουδιά, τα έδιναν στα παιδιά τους κι εκείνα τα αποθέτανε στο περβάζι της νερομάνας, καλημερίζοντάς την με τούτα τα λόγια: «Καλημέρα, βρύση. Χρόνια Πολλά».

Σταματούσε όποιος μεγάλος περνούσε, έπινε λίγη τσικουδιά, καλημέριζε κι εκείνος τη βρύση κι έριχνε τον οβολό του.

Έτσι ξημέρωνε η Πρωτοχρονιά. Με τον σεβασμό στη Μάνα Φύση, με τη σχεδόν θεατρική αλλά τόσο βαθιά χαραγμένη στο μεδούλι του πολιτισμού μας ανταπόδοση στη νερομάνα, που δεν σταματούσε ολάκερο τον χρόνο να προσφέρει το νερό της. Ήταν το απλό, άδολο, καρδιακό «ευχαριστώ» στις άυλες δυνάμεις που καθορίζουν τις τύχες του κόσμου.

Μη συνειδητοποιημένη οικολογία ή, μήπως, απόλυτα συνειδητοποιημένη στάση ζωής; Σήμερα, που ο πλανήτης δεινοπαθεί με την αλόγιστη συμπεριφορά μας, η παράδοση προσφέρει την έμπνευση για να μπορέσομε να ζήσομε αρμονικά στην πιο όμορφη γωνίτσα της πλάσης: στη Γη μας!

Πηγή ζωής είναι το νερό. Μα και σύμβολο. Που πηγάζει πάντα φρέσκο κι ολόδροσο από τα έγκατα της γης κι είναι σαν να πηγάζει από των αιώνων τα βάθη.

Αξημέρωτα έτρεχαν οι κοπελιές με τις στάμνες στους ώμους κι έφερναν στα σπιτικά τους το καινούργιο νερό. Έχυναν λίγο στο κατώφλι του σπιτιού κι έλεγαν φωναχτά την αειφόρο ευχή τους: «Ως τρέχει το νερό στη βρύση να τρέχουν και τα καλά στο σπίτι μας».

Καλοχερίδια ψυχής οι λέξεις, καλοχερίδια και τα καλούδια της μνήμης. Ποιαν άλλη ευχή να διαλέξομε σήμερα; Σαν το νερό να τρέχουν στο σπίτι σας τα καλά. Και στο μεγάλο μας σπίτι, στη Γη μας! Από την (ευρύτερη) οικογένεια Νίκου και Μαρίας Ψιλάκη

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

ευλογημένο κι ευτυχισμένο το 2022.


 

 Στη φωτογραφία: Το κέρασμα της βρύσης στην Κερά το 1988. Η Έφη μικρή.

Έθιμο σε αναπαραστατική μορφή για το γύρισμα σχετικού ντοκιμαντέρ με τη συνεργασία αγαπημένων φίλων, όπως ο Χρίστος Χριστοδούλου, ο Κυριάκος Γεωργίου, ο Ρουσσέτος και η Αντριάνα Παναγιωτάκη.