ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΘΩΟΙ... (ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ 1898)

Από φίλους πληροφορήθηκα ότι έχει αρχίσει σε σελίδα του FB συζήτηση για τα φρικτά γεγονότα του Ηρακλείου στις 25 Αυγούστου 1898 και, πιο συγκεκριμένα, από Τούρκους πολίτες που υποστηρίζουν ότι οι Οθωμανοί που απαγχονίστηκαν τότε ως υπαίτιοι καταδικάστηκαν και εκτελέστηκαν άδικα για «υποτιθέμενες δολοφονίες ανθρώπων». Διαβάζοντάς το ένιωσα την ανάγκη να υπενθυμίσω σε όσους αγνοούν ή παραποιούν την ιστορία ότι οι υπαίτιοι μπορεί να απαγχονίστηκαν από τους Άγγλους, αλλά τους είχε συλλάβει η ίδια η οθωμανική διοίκηση της πόλης, η οποία και είχε τεκμηριώσει την ενοχή τους.

Στις 17 Σεπτεμβρίου του 1898 ο Τούρκος Πασάς Edhem είχε παραδώσει έξι απ' ατούς στον Άγγλο Ναύαρχο Νοέλ. Το σχετικό έγγραφο δημοσιεύτηκε από τον Θρασύβουλο Μαρκίδη το 1906 και έχει ως εξής:

«Εξοχώτατε,

Λαμβάνω την τιμήν να πληροφορήσω την υμετέραν Εξοχότητα ότι ένδεκα πρόσωπα έχοντα παίξει άθλιον ρόλον εις τα συμβάντα της 6ης τρέχοντος (25 Αυγούστου - σημείωση μεταφραστή) θέλουσι παραδοθεί σήμερον 4 μ.μ. εις τους αξιωματικούς του ναυτικού επί της προκυμαίας, όπως και προηγουμένως.

Υπογραφή

Edhem».

Η οθωμανική διοίκηση είχε συλλάβει και άλλους πριν απ' αυτούς τους 11, όπως συνέλαβε και πολλούς ακόμη τις επόμενες μέρες. Στις 20 Σεπτεμβρίου του 1898 βρίσκονταν έγκλειστοι στα αμπάρια αγγλικού πλοίου 75 υπόδικοι Οθωμανοί, σύμφωνα με άλλο επίσημο έγγραφο υπογεγραμμένο από τον ίδιο πασά. Απ' αυτούς απαγχονίστηκαν μόνον οι 17, όσοι δηλαδή θεωρήθηκαν υποκινητές και πρωταίτιοι από τους ίδιους τους Οθωμανούς.

Ν.Ψ.

ΣΗΜ. Εκτενή αναφορά στα έγγραφα αυτά είχαν κάμει το 1983 (Αφιέρωμα στις "ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ")