ΧΑΔΙ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ Ν' ΑΝΘΙΣΟΥΝ!

ΧΑΔΙ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ Ν' ΑΝΘΙΣΟΥΝ!

 

Φουριόζα είχε μπει και τότες η άνοιξη. Μα εκείνη κατάφερε να νοιώσει το χάδι της. Η Πολυφίλητη... Η Φραντζέσκα. 23 χρόνους κλεισμένη στην πολιορκούμενη πολιτεία. Τη σκέφτομαι συχνά την ηρωίδα μου. Ιδιαίτερα τώρα που προβάλει ο «ήλιος αψύς» και τα λουλούδια δεν αντέχουν τη μοναξιά τους.

   ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ "ΠΟΛΥΦΙΛΗΤΗ":

«...Φαίνεται πως εκείνο το πουρνό είχε ξυπνήσει φουριόζα η άνοιξη και βροντούσε με δύναμη την πόρτα της πλάσης, ήλιος αψύς, αράθυμος, κι ανάρια σύννεφα καλούσαν τους πολιορκημένους να ξεμουχλιάσουν, ν’ ανοίξουν τις πόρτες της καρδιάς για να μπει ανεμπόδιστο το φως. Πρόβαλε φουριόζα κι η Φραντζέσκα στην πόρτα της, είδε τον ήλιο, άφησε τον κυρ Λέο καθισμένο σ’ ένα σκαμνί και βγήκε στην αυλή· δάκρυα κατέβαιναν ασταμάτητα από τα μάτια της, δεν ήθελε να τη βλέπουν κλαμένη. Έμεινε λίγο για να τη χτυπήσει φρέσκος αέρας, ν’ αποδιώξει τις έγνοιες τις κακές, να ξεκοκκινίσουν λίγο τα μάτια της.

Από τα κλαδιά της μισόξερης λεμονιάς είχαν αρχίσει να πετάγονται νιούτσικα φύλλα· άλλα βρέφη και τούτα, που ανοίγουν τα μάτια στο φως. Το ταλαίπωρο  δέντρο ρουφούσε ήλιο και άνθιζε.

– Κυρ Λέο, έλα ν’ αγγίξεις ένα ψιχάλι Θεό.

Τον πήρε από το χέρι. Τον πήγε στο δέντρο.

– Μου είπε πως προσμένει το χάδι σου.

– Μα εγώ νόμιζα πως ήταν ξερό.

– Μπορεί ν’ άνθισε τώρα που τ’ άγγιξες. Καλό σημάδι, κυρ Λέο. Χάδι θέλουν και τα λουλούδια για ν’ ανθίσουν...»

 

ΣΗΜ. Ο πίνακας φιλοτεχνήθηκε από τον φίλο ζωγράφο Μανώλη Σαριδάκη. Είναι το εξώφυλλο της ¨Πολυφίλητης".