Εστιάζοντας στο κενό

Εστιάζοντας στο κενό

Ευχαριστώ πολύ όλους εσάς που διαβάσατε, κοινοποιήσατε και σχολιάσατε το κείμενό μου (https://karmanor.gr/el/article/kai-meta-siopi-0). Άλλον τρόπο δεν είχα, λέξεις μόνο. Λέξεις που αναδύθηκαν μόνες τους μαζί με κείνη την απίστευτη έκπληξη που νιώθει κανείς όταν βλέπει τις αξίες να καταρρέουν και τα ήθη που κράτησαν όρθια την κοινωνία σε καιρούς χαλεπούς να τσακίζονται.

Ο Αντώνης κηδεύτηκε σήμερα, ο θόρυβος άρχισε να κοπάζει. Φονικές πλημμύρες αλλάζουν την ατζέντα, καινούργιες ειδήσεις έρχονται να σκεπάσουν τις παλιές, καινούργιες ανεπάρκειες έρχονται ν’ αποκαλύψουν κι άλλες πτυχές του παράλογου! Όλο και κάποιος αρμόδιος υπουργός θα ανασκευάζει δηλώσεις, όλο και κάποιοι φακοί θα συνεχίσουν να εστιάζουν σε πλαστές πραγματικότητες, στην αιτία ποτέ.

Αναρωτιέμαι κι εγώ μαζί με όλους εσάς, φίλοι μου, αν υπάρχει ελπίδα. Και απαντώ αυθόρμητα: Ναι! Μόνο που αυτήν την ελπίδα θα πρέπει να την αναζητήσουμε στη συλλογική μας συνείδηση. Και στη συλλογική δράση. Σωτήρες δεν υπάρχουν. Ένα λιθαράκι ο καθείς, ένα μικρό λιθαράκι. Δεν ξέρω αν μπορούμε να ξεριζώσουμε το κακό, ούτε αν μπορούμε να χτίσουμε έναν κόσμο καινούργιο, σίγουρα όμως μπορούμε να προσπαθήσουμε.   

Και πάλι σας ευχαριστώ!

ΝΙΚΟΣ ΨΙΛΑΚΗΣ, 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ 2023