Κρητική Παραδοσιακή Κουζίνα

 

Το βιβλίο που χαρακτηρίστηκε ως αλφαβητάρι της κρητικής διατροφής, προϊόν εμπεριστατωμένης έρευνας στην ύπαιθρο της Κρήτης όπου καταγράφηκαν οι διατροφικές συνήθειες των Κρητικών και οι συνταγές της κρητικής παραδοσιακής κουζίνας. Μέσα από 520 συνταγές αποκαλύπτονται τα μικρά μυστικά της κρητικής ιδιαιτερότητας και του κρητικού διατροφικού θαύματος.

ΜΑΡΙΑ & ΝΙΚΟΣ ΨΙΛΑΚΗΣ

Κρητική Παραδοσιακή Κουζίνα
– το θαύμα της κρητικής διατροφής


Σελίδες 416, συνταγές 520, σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-7448-22-4
Το βιβλίο κυκλοφόρησε σε πρώτη έκδοση το 1995 και επανεκδόθηκε πολλές φορές. Τώρα κυκλοφορεί σε μια πιο σύγχρονη, επηυξημένη και ανανεωμένη έκδοση.
Η Κρητική Διατροφή προκαλεί σήμερα το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας λόγω των ερευνών που απέδειξαν ότι στην Κρήτη των προηγούμενων δεκαετιών ήταν εξαιρετικά σπάνια τα καρδιαγγειακά νοσήματα και οι νεοπλασίες.
Η μελέτη των αρχαιολογικών και των ιστορικών δεδομένων αποδεικνύει ότι οι διατροφικές συνήθειες των Κρητών του 20ου αιώνα ελαχίστως διαφέρουν από τις συνήθειες των ανθρώπων που έζησαν στο νησί σε παλαιότερες εποχές, ακόμη και κατά την αρχαιότητα.
Οι συγγραφείς αυτού του βιβλίου μελέτησαν την ιστορική εξέλιξη της διατροφής των Κρητών, μελέτησαν τις συνήθειες των ανθρώπων, τις καθημερινές και τις εορταστικές τροφές. Παράλληλα, κατάφεραν να συγκεντρώσουν από όλες τις περιοχές της Κρήτης έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών και συνταγών που δείχνουν το χαρακτήρα της κουζίνας του νησιού και τεκμηριώνουν την ταυτότητα της Κρητικής Διατροφής.

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Έξοχη και πολύτιμη συλλογή παραδοσιακών συνταγών
«Πρόκειται για μια έξοχη και πολύτιμη συλλογή παραδοσιακών συνταγών που το φιλέρευνο ζεύγος συγκέντρωσε από τις κρητικές περιοχές, όπου η ποικιλία των υλικών και η φαντασία των συνδυασμών αποθεώνουν τη γεύση και εξασφαλίζουν μια δίαιτα υγιεινή και ισόρροπη.
Σε μιαν εποχή που από τη μια η χημεία και το ετοιματζίδικο φαϊ κι από την άλλη εξ αιτίας του πρώτου σημειώνεται μια στροφή προς την παραδοσιακή ιατρική, φυσικοθεραπεία και δίαιτα, βιβλία με την εγγύηση της μακραίωνης πείρας και των δοκιμασμένων αποτελεσμάτων πάνω στο μείζον πρόβλημα της διατροφής δεν είναι απλώς προσφορά στην ειδική βιβλιογραφία αλλά κατάθεση των ουσιωδών του λαϊκού πολιτισμού…»
                    Κώστας Γεωργουσόπουλος, εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»

Λεπτομερής και εξαιρετικά φροντισμένη περιήγηση
στη γαστριμαργική ενδοχώρα της από αιώνων Κρήτης

«Λεπτομερής και εξαιρετικά φροντισμένη περιήγηση στη γαστριμαργική ενδοχώρα της από αιώνων Κρήτης, με συνταγές για φαγητά και γλυκά που δεν τα σάρωσε η θύελλα και σώθηκαν καλά φυλαγμένες σε κιτρινισμένα χειρόγραφα, παλιά τετράδια ή μιλητές από γενιά σε γενιά ιστορώντας την πιο κοινή και συγχρόνως πιο απαιτητική από τις ανθρώπινες ασχολίες. Πώς με απλά μέσα η ανθρώπινη φαντασία οδηγείται σε υψηλές αισθητικές της γεύσης που ισοδυναμούν με διανοήματα.  Απολαύστε ήχους ριζιμιούς της Κρήτης: ομαθιές και σύγλινα, αγρίμι στιφάδο, καβροί μπουλαμάτσι… Στην ταχυφάγο και επί ποδός εποχή μας με τους ξενόφερτους ρυθμούς πονήματα όπως «Το κρητικόν εδεσματολόγιον» δεν είναι απλώς συνταγές, είναι χώροι ιεροί της παράδοσης και συνέχειας, όπου μπορούν ακόμα να δημιουργούν από το Ον το Είναι οι ποιητές της γεύσης με λογισμό και μ’ όνειρο…»
                    Πέτρος Μανταίος, εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»


Ίσως το μοναδικό τόσο εμπεριστατωμένο βιβλίο
ελληνικής κουζίνας που γράφτηκε ποτέ στη χώρα μας!…

«…Αμέσως το αγάπησα και το πίστεψα γιατί ήταν αληθινό. Γραμμένο με την ίδια απλότητα και ευκρίνεια που διακρίνει τις γεύσεις της πατρίδας τους, το βιβλίο αυτό δεν περιορίζεται στη στείρα καταγραφή κάποιων συνταγών χάριν του επιστημονικού ζήλου για τη διάσωση της γαστριμαργικής μας κληρονομιάς. Η προσέγγιση των συγγραφέων του έχει κι έναν ακόμη στόχο. Προσπαθεί να εξηγήσει τη δημιουργία της κάθε συνταγής με βάση τους νόμους αιτίου και αιτιατού… Σήμερα που βρίσκεται στη 2η έκδοσή του μπορώ να πω ότι είναι ίσως το μοναδικό τόσο εμπεριστατωμένο βιβλίο ελληνικής κουζίνας που γράφτηκε ποτέ στη χώρα μας!…»
                                Θάλεια Τσιχλάκη – Ανδρουλιδάκη περιοδικό «ΚΟΥΖΙΝΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ»
 
Εξαίσιες μυρωδιές κρητικών εδεσμάτων
«Εξαίσιες μυρωδιές κρητικών εδεσμάτων αναδύονται από τη γαστριμαργική περιήγηση στις διαιτητικές συνήθειες των Κρητών, με ξεναγούς τους συγγραφείς της «Κρητικής Παραδοσιακής Κουζίνας» Μαρία και Νίκο Ψιλάκη. Η κουζίνα της Κρήτης παρουσιάζεται στη διαχρονική της συνέχεια…»
                    Μάχη Τράτσα, εφημ. «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»

Πολύτιμο…
«Ένα πολύτιμο βιβλίο, όσο πολύτιμος είναι και ο σεβασμός της γεύσης μας…»
                    Μαρία Μαραγκού, εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»


Ύμνος στη νοικοκυρά της Κρήτης
«Το βιβλίο είναι γεμάτο από κρητική παράδοση και φέρνει στο νου συνήθειες και τρόπους ζωής που χάνονται, ενώ είναι και ένας ύμνος στη νοικοκυρά της Κρήτης με έντονα λαογραφικά στοιχεία…»
                            Αντώνης Ρενιέρης, εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»

Διαχρονικό…
«…Mε πληρότητα κειμένων και εικόνων παρουσιάζεται σε όλη τη διαχρονική διάστασή του το κρητικό εδεσματολόγιο...»
    Γ. Aικατερινίδης, τ. Δ/ντής Eρευνών του ΚΕΕΛ, εφημ. «KΡΗΤΙΚΑ NΕΑ»


Καταγραφή…
«...Mια αλλιώτικη καταγραφή όλων των γνωστών και άγνωστων εδεσμάτων του νησιού...»
                            Εφημερίδα «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»


Ατόφιο κρητικό γευστικό κληροδότημα...»
«...Oι συγγραφείς έδωσαν, μαζί με 520 συνταγές, το ιστορικό, κοινωνικό, θρησκευτικό, διαιτητικό και ατόφιο κρητικό γευστικό κληροδότημα...»
                        Mάριος Kάλφογλου, εφημερίδα «EΠΕΝΔΥΤΗΣ»


Κωδικοποίηση του πολιτισμού μας
«...Mια ολοκληρωμένη κωδικοποίηση των προϊόντων ενός πολιτισμού που είναι τόσο σπουδαίος και όμως δεν τον προσέξαμε μέχρι σήμερα...»
                                    Kωστής Φραγκούλης


Ένα έργο που δεν υπήρχε...
«...Bοηθά να ξαναβρούμε το δρόμο για την ορθή διατροφή μας, να θυμηθούμε παιδικές γεύσεις, τότε που η Kρήτη παρέμενε γνήσια. Tο ζεύγος Ψιλάκη μας χάρισε ένα έργο που δεν υπήρχε...»
                Στ. Aποστολάκης, Λαογράφος, εφημερίδα «XΑΝΙΩΤΙΚΑ NΕΑ»


Ακόρεστες γεύσεις και ατέλειωτες οσμές...
«...Mέσα από το βιβλίο αναδύονται πλούσιες μνήμες, ακόρεστες γεύσεις και ατέλειωτες οσμές...»
                Mιχ. Tρούλης, πρόεδρος Iστ. Λαογρ. Eταιρείας Pεθύμνου


Αναζήτηση…
«…Προϊόν εμπεριστατωμένης έρευνας και εξαντλητικής αναζήτησης...»
                        I. M. Kαραβαλάκης, εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ»


Από τη μάνα στην κόρη
«...Ένα βιβλίο που δεν χάνεται. Περνά από τη μάνα στην κόρη κι από την κόρη στις γενιές που έρχονται...»
                    Mιχ. Σκούληκας, εφημερίδα «PΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ NΕΑ»


Στις ρίζες μας
«...Eίναι μια αναζήτηση της ρίζας των τοπικών μαγειρικών συνηθειών που χάνονται στο βάθος του χρόνου...»
Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»

Σχόλια Αναγνωστών