Όταν ο λοχίας Γιώργος ηράσθη σφόδρα την Άννα

Λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ της κριτικής του κ. Γ. Αικατερινίδη για το ιστορικό μυθιστόρημά μου «Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΩΝ ΑΠΟΝΤΩΝ» στάλθηκε στην ίδια εφημερίδα μια επιστολή - έκπληξη από ένα χωριό της Ρούμελης. Δημοσιεύτηκε στις 4/6/2022 με τον τίτλο «Όταν ο λοχίας Γιώργος ηράσθη σφόδρα την Άννα» και αναφέρεται στην ίδια ακριβώς εποχή στην οποία διαδραματίζεται το ιστορικό μυθιστόρημα. Επιστολογράφος είναι ο κ. Αντώνης Βενέτης από το Μοναστηράκι Δωρίδας (νομός Φωκίδος).

Είναι μια ακόμη επιβεβαίωση της αρμονικής συμπόρευσης ιστορίας και μυθοπλασίας. Αν και γνωρίζω πολλές ανθρώπινες ιστορίες από αυτήν την εποχή, η επιστολή του κ. Βενέτη με συγκίνησε. Να πω ότι όλες αυτές οι ανθρώπινες περιπέτειες έχουν ως απαρχή τη μεγάλη ελληνική περιπέτεια; Να πω ότι ο λοχίας Γιώργος θα μπορούσε να λέγεται Φίλιππος; Ότι η Άννα θα μπορούσε να λέγεται Μάρλις;

Ευχαριστώ ξανά τον κ. Αικατερινίδη και την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ που έγιναν αφορμή να μαθευτεί ένα ακόμη από τα πολλά περιστατικά που συνέθεσαν την υπόθεση Γκαίρλιτς.

ΝΙΚΟΣ ΨΙΛΑΚΗΣ

 

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ

Κύριε διευθυντά

Με αφορμή το μυθιστόρημα του Νίκου Ψιλάκη, με τον τίτλο «Η κραυγή των απόντων», το οποίο εξιστορεί το ειδύλλιο Ελληνα στρατιώτη του Δ΄ Σ.Σ. με Γερμανίδα του Γκαίρλιτς, το οποίο παρουσίασε η «Κ» της 29.5.2022, και το οποίο (Δ΄ Σ.Σ.) κατά την κορύφωση του εθνικού διχασμού, στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου μετεφέρθη (το Δ΄ Σ.Σ.) από τον Αύγουστο του 1917 ως αιχμάλωτο ή μάλλον φιλοξενούμενο από την Καβάλα στο Γκαίρλιτς της Σιλεσίας.

Μεταξύ των 4.000-5.000 στρατιωτών του Δ΄ Σ.Σ. ήταν και ο λοχίας Γιώργος Μπρεχός από το Χλεμποτσάρι, τώρα Ασωπία, της Βοιωτίας. Στο Γκαίρλιτς ηράσθη σφόδρα τη νεαρή Γερμανίδα Αννα Πόγκελ και είχε καταλήξει στην απόφαση να παραμείνει στη Γερμανία και μετά τον πόλεμο. Με τη λήξη του πολέμου, τον Νοέμβριο του 1919, πιεσθείς φορτικά από 3-4 συγχωριανούς του στρατιώτες, οι οποίοι αγνοούσαν τη γερμανική γλώσσα, ενώ ο ίδιος την είχε εκμάθει καλώς, ενέδωσε εις τας πιέσεις τους να επιστρέψει εις την Ελλάδα, με την πρόθεση να επανέλθει στην ήδη μνηστή του Αννα Πόγκελ. Τούτο όμως δεν κατέστη εφικτό, γιατί οι επανελθόντες στρατιώτες του Δ΄ Σ.Σ. εθεωρούντο συλλήβδην βασιλόφρονες και έτυχαν δυσμενούς μεταχειρίσεως από τη βενιζελική εξουσία. Ετσι, ο λοχίας Γιώργος Μπρεχός ευρέθη πολεμών εις τα υψίπεδα της Ανατολής, κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία.

Εξάλλου, η μητέρα του κατακρατούσε τις επιστολές της Αννας Πόγκελ και ουδέποτε απέδωσε αυτάς στον υιόν της. Εν τω μεταξύ, η Αννα Πόγκελ είχε γεννήσει την κόρη τους Ειρήνη, στις 19.5.1919.

Δεκαετίες μετά, ο γιος του Γιώργου, Πολυδεύκης Μπρεχός, μετέβη τρεις φορές στο Γκαίρλιτς εις αναζήτησιν της ετεροθαλούς αδελφής του Ειρήνης, η οποία όμως είχε σκοτωθεί κατά την προέλαση των Ρώσων.

Ο λοχίας Γιώργος Μπρεχός, πλήρης ημερών, απεβίωσε το 1984, μνημονεύων πάντοτε τον έρωτα της νεότητός του…

ΑΝΤΩΝΗΣ Ν. ΒΕΝΕΤΗΣ

Μοναστηράκι Δωρίδος

https://www.kathimerini.gr/opinion/readers/561895105/otan-o-lochias-gior...