ΟΙ ΖΥΜΑΡΕΝΙΕΣ ΒΡΕΦΟΚΡΑΤΟΥΣΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΟΙ ΖΥΜΑΡΕΝΙΕΣ ΒΡΕΦΟΚΡΑΤΟΥΣΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Κακαρίστρες τις έλεγαν. Από το κακαρίζω που θα πει κράζω, κελαηδώ. Και θύμιζαν Βρεφοκρατούσες. Τις ζύμωναν κάθε χρόνο την παραμονή των Χριστουγέννων. Ζυμαρένιες μητέρες με τα βρέφη στην αγκαλιά τους, μορφές εξωπραγματικές, κάτι ανάμεσα σε πουλί και γυναίκα, αρμονικό συνταίριασμα ιστορίας και μύθου. Με μοσκοκάρφια στη θέση των ματιών, ουρές φτερωτές και χέρια που μπορούν ν’ αγκαλιάζουν. Έτσι γιατί εκείνες οι παλιές ζυμώτρες, οι άοκνες ιεροφάντισσες των μικρών και των μεγάλων μυστικών της ζωής, δεν θα τολμούσαν ποτέ να πλάσουν το ιερό αρχέτυπο της μητρότητας, την Παναγιά με τον μικρό Χριστό στην αγκάλη της. Από σεβασμό, ταπεινότητα και δέος.

Είναι ο πολιτισμός της απλότητας. Του μέτρου, της προσφοράς, των συμβόλων. Ο πολιτισμός που ξέρει να φέρνει το θείο πιο κοντά στον άνθρωπο. Και να αφήνει τα σύμβολα να πουν όσα δεν λένε οι λέξεις. Να, σαν και τούτες τις χριστουγεννιάτικες κακαρίστρες. Τις ζυμαρένιες Βρεφοκρατούσες που βάζουν στη φαντασία φτερά. Κι αφήνουν ανοικτούς τους ορίζοντες. Για πετάγματα σε κόσμους καινούργιους.

Αυτό το έθιμο της νοτιοκεντρικής Κρήτης διάλεξε για φέτος η (ευρύτερη) οικογένεια Νίκου και Μαρίας Ψιλάκη για να σας ευχηθεί Χρόνια Πολλά. Με ορίζοντες ανοικτούς. Υγεία, χαρά, προκοπή!

                               Χριστούγεννα του 2023