ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΝΤΟΪΤΣΕ ΒΕΛΕ - Ομιλία του Νίκου Ψιλάκη στο Μόναχο

 

Η Ντόιτσε Βέλε για την Κρητική Διατροφή

Ομιλία του Νίκου Ψιλάκη στο Μόναχο

 

(Το κείμενο που ακολουθεί μεταδόθηκε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων:

 

“Εβδομάδες καρδιάς” με κρητική διατροφή

Μόναχο
Οι θεραπευτικές ιδιότητες της κρητικής διατροφής είναι γνωστές στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα ήδη από τη δεκαετία του ’60. Στο μεταξύ, όμως, έχουν προχωρήσει και οι έρευνες, οι οποίες, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε (“ΝΒ”), αποτελούν πλέον τη βάση για συγκεκριμένα προγράμματα,
που αφορούν καρδιοπαθείς και εφαρμόζονται από Γερμανούς γιατρούς.
Xαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί διευθυντής καρδιολογικής κλινικής στη λίμνη Κίμζε της Βαυαρίας. Πρόκειται για τον Ούλριχ Χίλντεμπραντ, της κλινικής Σαντ Ίρμινγκαρντ, ο οποίος προσπαθεί να περάσει μέσα από τον τρόπο ζωής την κρητική διατροφή. Άλλωστε, για τους καρδιοπαθείς ο στόχος είναι να μάθουν να προφυλάσσονται από νέα εμφράγματα και όπως είπε ο Γερμανός καρδιολόγος, νεώτερες έρευνες δείχνουν ότι «σε ποσοστό 80% μπορεί να αποτραπεί ένα έμφραγμα με τον τρόπο ζωής, την κίνηση, τη διατροφή, την ισορροπημένη ζωή».
Μειώνεται
η θνησιμότητα κατά 60%
Η επιστημονική του σχέση με την Κρήτη ανάγεται στην αποκαλούμενη «Έρευνα των 7 χωρών», (Ελλάδα - Κρήτη και Κέρκυρα, Γιουγκοσλαβία, Ιταλία, Ολλανδία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Φινλανδία), η οποία έδωσε την πρώτη επιστημονική διαπίστωση ότι στη Μεσόγειο κάτι διαφορετικό συμβαίνει απ’ ό,τι στον Βορρά της Ευρώπης. Κυρίως στην Κρήτη, όπου το ποσοστό των καρδιοπαθειών είναι ένα μικρό κλάσμα μόνον σε σύγκριση με τη Φινλανδία.
Ο δρ Χίλντεμπραντ ανέφερε πως «έπειτα από την έρευνα Lyon Heart Study 1988-1996, από όπου προέκυψε ότι στους 300 ασθενείς με κρητική διατροφή, οι οποίοι συγκρίθηκαν με ασθενείς που διατρέφονταν βάσει των συστάσεων ευρωπαϊκών και αμερικανικών καρδιολογικών ενώσεων, η θνησιμότητα ήταν 60% μικρότερη».
Ο Γερμανός καρδιολόγος πρόσθεσε πως, «στην αρχή φάνηκε απίστευτο, αλλά οι έρευνες έδειξαν ότι ισχύει πράγματι, και αυτό οδήγησε στο να αναθεωρήσουν όλες οι καρδιολογικές ενώσεις τις συστάσεις τους προς την κατεύθυνση της μεσογειακής διατροφής και στην κρητική διατροφή της δεκαετίας του ’50».
Αυτό πρακτικά σημαίνει πολλά λαχανικά, φρούτα, λίγο κρέας, την Κυριακή ή τις γιορτές, όσπρια, πολύ ελαιόλαδο και «Ωμέγα 3» από καρύδια, σαλιγκάρια και λαχανικά.
Επιστροφή
στη διατροφή του 1950
Ακριβώς αυτά, όμως, είναι και τα χαρακτηριστικά της διατροφής, που εφήρμοσε ο Ούλριχ Χίλντεμπραντ, στην καρδιολογική κλινική της Κίμζε. «Ο μάγειρας με κοίταξε με γουρλωμένα μάτια», ανέφερε χαρακτηριστικά, «μου είπε να ασχοληθώ με την ιατρική και να αφήσω σ’ αυτόν την κουζίνα. Αλλά κατάφερα να τον πείσω και ξεκινήσαμε σ’ ένα μοναστήρι ένα πρόγραμμα, όπου προσφέρουμε στους ασθενείς και στους συγγενείς τους τις λεγόμενες εβδομάδες καρδιάς».
Και επειδή είναι δύσκολο, όπως επεσήμανε ο Γερμανός καρδιολόγος, να προσφέρεις αυθεντική κρητική διατροφή σε ένα μοναστήρι στη Βαυαρία, το πρόγραμμα προσφέρεται και στην Κρήτη. Το ξεκίνησε πριν εφτά χρόνια στο χωριό Μηλιά. Μάλιστα, εδώ και πέντε χρόνια προσφέρεται και κοντά στη Χερσόνησο αλλά και στο Ρέθυμνο, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, καθώς και το δεύτερο του Οκτωβρίου.
«Είναι περίπου 60 - 80 άτομα», πρόσθεσε ο δόκτορας Χίλντεμπραντ, «τα οποία κατεβαίνουν στην Κρήτη, μαζί με μια ομάδα 10 - 15 ατόμων, που συγκροτείται από γιατρούς, ψυχολόγους, μαγείρους και θεραπευτές. Η ανταπόκριση είναι μεγάλη. Εκεί που σκεφτόμουν πώς να πείσω την επιστημονική ομάδα να κατεβαίνει κάθε χρόνο στην Κρήτη, τώρα γκρινιάζει όποιος δεν του το προτείνω».
Κρητική διατροφή
στο Μόναχο
Πέρα, όμως, από το «άντρο» του δόκτορα Χίλντεμπραντ στην Κίμζε, βραδιά κρητικής διατροφής διοργανώθηκε πρόσφατα και στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, το Μόναχο. Ήταν μια πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, που είχε την υποστήριξη του εμπορικού τμήματος του Γενικού Προξενείου Μονάχου και της Ομοσπονδίας Κρητικών Συλλόγων Γερμανίας.
Μιλώντας στη «ΝΒ», ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων, Γιώργος Ανδρεαδάκης, επεσήμανε τη σημασία τέτοιων στοχευμένων ενεργειών. Ταυτόχρονα, αναγνώρισε την υστέρηση που είχαν σε θέματα τυποποίησης και προβολής, τόσο τα ελληνικά, όσο και τα κρητικά προϊόντα.
«Θεωρούσαμε ότι και μόνον η ποιότητα του προϊόντος θα μπορούσε να κερδίσει τον καταναλωτή. Όμως για να πάει στο ράφι ο καταναλωτής και να πάρει ένα προϊόν κρητικό πρέπει να έχει και το ανάλογο ντιζάιν, που έχουν τα ανταγωνιστικά μας προϊόντα. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα. Δεν είναι αρκετά, αλλά πιστεύω ότι χρειάζεται στο κομμάτι της προβολής και προώθησης να δώσουμε μια μεγαλύτερη βαρύτητα και να κάνουμε και ένα στρατηγικό σχέδιο. Όχι μεμονωμένες ενέργειες και μετά να το ξεχνάμε, αλλά να έχουμε μια συνέχεια», πρόσθεσε ο κ. Ανδρεαδάκης.

Φαστφούντ: η νέα απειλή
Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κρητικής διατροφής είναι μοναδικά, είπε στη «ΝΒ» ο Νίκος Ψιλάκης, δημοσιογράφος και συγγραφέας πολυάριθμων βιβλίων για την κρητική διατροφή. Στην έρευνά του -αναφέρεται στο δημοσίευμα- συνάντησε δεκάδες από εκείνους που συμμετείχαν στην αποκαλούμενη «Έρευνα των 7 χωρών», η οποία, όπως επεσήμανε «δεν έχει κλείσει, διότι οι Κρητικοί ζουν ακόμα».
Πάντως, ο κ. Ψιλάκης παραδέχτηκε ότι η κρητική διατροφή κινδυνεύει σήμερα από τα φαστφούντ που αποτελούν -όπως είπε- «το παράδοξο της Κρήτης» και πρόσθεσε: «Σε πάρα πολλές ορεινές περιοχές υπάρχουν άνθρωποι που τρέφονται όπως οι παππούδες τους. Υπάρχουν όμως και άλλοι που τρώνε πάρα πολύ κρέας. Στην Κρήτη, λοιπόν, σήμερα έχουμε μια διαφοροποίηση, κυρίως στις μικρότερες γενιές. Καταβάλλονται προσπάθειες από όλους και οι προσπάθειες αυτές αρχίζουν κάπως να αποδίδουν».