Μια υπέροχη συντροφιά, μια ωραία συνάντηση!

Μια υπέροχη συντροφιά, μια ωραία συνάντηση!

Με χαρά αποδέχτηκα την πρόταση της Λέσχης Φιλαναγνωσίας της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης και προχτές το μεσημέρι βρέθηκα στον φιλόξενο χώρο της πλούσιας βιβλιοθήκης του ιδρύματος, ανάμεσα σε φίλους που - χωρίς καμιά δόση υπερβολής - με εντυπωσίασαν. Είχαν όλοι μελετήσει το ιστορικό μυθιστόρημα «Κι οι θάλασσες σωπαίνουν» που έχει ως επίκεντρο μια από τις πιο οδυνηρές σελίδες της πρόσφατης ιστορίας μας, την εξόντωση άνω των 120 Κρητών αντιστασιακών, άλλων τόσων περίπου Ιταλών αντιφασιστών και τον αφανισμό ολόκληρης της εβραϊκής κοινότητας της Κρήτης. Οι Γερμανοί τους είχαν στοιβάξει στ’ αμπάρια του επιταγμένου πλοίου ΤΑΝΑΪΣ που τορπιλίστηκε από αγγλικό υποβρύχιο τον Ιούνιο του 1944.

Έχω πει κι άλλες φορές ότι ένα λογοτεχνικό έργο ολοκληρώνεται μόνο μετά την ανάγνωσή του. Το ένιωσα πολύ έντονα στη βιβλιοθήκη της Ορθόδοξης Ακαδημίας. Άκουσα πολλές διαφορετικές απόψεις, αφουγκράστηκα τον σφυγμό της ιστορίας παρακολουθώντας τα πράγματα με τα μάτια των αναγνωστών του βιβλίου, ένιωσα υπέροχα διαπιστώνοντας για μια ακόμη φορά ότι ο διάλογος με το κείμενο (και ατύπως με τον συγγραφέα) είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη διαδικασία που προεκτείνει το νόημα και δημιουργεί νέα επίπεδα μελέτης. Καίριες επισημάνσεις και ευρηματικές ερωτήσεις συνόδευσαν αυτό το ωραίο κοινό μας ταξίδι που δεν περιορίστηκε μόνο στο μελετώμενο μυθιστόρημα αλλά επεκτάθηκε γενικά στον χώρο της λογοτεχνίας. Μιλήσαμε για όλα. Και θα μπορούσαμε να μιλάμε για πολλές ώρες ακόμη μια και κάθε παρέμβαση άνοιγε διάπλατα νέα πεδία προβληματισμού. Ιδιαίτερα τιμητική η κριτική παρουσίαση του βιβλίου που έγραψε ο κ. Γιάννης Μυλωνάκης  (https://verbisincharta.blogspot.com/?fbclid=IwAR3TAouSYD5ar9b0O16YRBfJT7...).

Θαυμάσια η δουλειά που κάνουν κάποιες λέσχες ανάγνωσης, θαυμάσια! Είναι ανοιχτά σχολεία και μαζί τόποι πολλαπλών συναντήσεων. Εμβαθύνουν στη λογοτεχνία, εμβαθύνουν στην τέχνη, εμβαθύνουν στην ίδια τη ζωή.

Ευχαριστώ θερμά τους καινούργιους φίλους και όλως ιδιαιτέρως εκείνους που είχαν την πρωτοβουλία να μου απευθύνουν αυτήν την ευγενική πρόσκληση. Τον κ. Γιάννη Μουντογιαννάκη, την κυρία Μάχη Χουρδάκη και, βέβαια, το Γενικό Διευθυντή της ΟΑΚ δρ. Κωνσταντίνο Ζορμπά.

Νίκος Ψιλάκης

30 Ιανουαρίου 2023

(Φωτογραφίες της Λέσχης Φιλαναγνωσίας της ΟΑΚ).