Η ΕΛΒΕΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ SFR ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Είχαν επικοινωνήσει μαζί μας λίγες βδομάδες πριν και μας είχαν ζητήσει μια συνέντευξη για την ελβετική τηλεόραση. Τους ενδιέφεραν οι διατροφικές συνήθειες των Κρητικών και αναζητούσαν υπερήλικες που είχαν πάρει μέρος στην περίφημα μελέτη των "Επτά Χωρών", στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Συζητήσαμε πολύ, περπατήσαμε στη φύση και καταλήξαμε στη Βόνη, ένα όμορφο χωριό της άλλοτε επαρχίας Πεδιάδας, όπου μας περίμενε ο καλός φίλος Νίκος Πατεράκης, γιατρός και δραστήριο μέλος του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου. Οι άνθρωποι της ελβετικής τηλεόρασης γνώρισαν από κοντά τη ζωή σ' ένα κρητικό χωριό, επισκέφτηκαν τους κήπους και τ' αμπέλια, δοκίμασαν γλιστρίδα και χοχλιούς μπουμπουριστούς, γεύτηκαν μερικά από τα καλούδια που συναπαρτίζουν το θαύμα της "Κρητικής Διατροφής".

Στη Βόνη γνώρισαν υπερήλικες 95 και 97 χρονών να δουλεύουν ακόμη στα χωράφια, βιντεοσκόπησαν κάποιους απ' αυτούς να χειρίζονται ακόμη και σ' αυτήν την ηλικία τις σκαφτικές μηχανές και να σκάβουν τους κήπους τους, παρακολούθησαν το κουτσοκόρφισμα των αμπελιών, είδαν γυναίκες ν' ανάβουν τους ξυλόφουρνους. Γνώρισαν, όμως, και μιαν από τις βασικές αρετές της παλιάς Κρήτης: την ανυπόκριτη και αυθόρμητη φιλοξενία.

Η δουλειά του αγαπητού Daniel Forrer εντάχθηκε μέσα σ' ένα γενικότερο ντοκιμαντέρ που είχε ως θέμα τη διατροφή. Ήταν, νομίζω, μια πρώτης τάξεως προβολή της χώρας μας. Και ειδικότερα της Κρήτης. Ας αναφέρεται ο τίτλος σε "μεσογειακή διατροφή" (ο όρος δεν μας εκφράζει καθόλου, αλλά για την καθιέρωσή του ευθύνονται πολλοί, κυρίως Έλληνες πολιτικοί). Εδώ φαίνεται καθαρά ποιες είναι οι ρίζες της...

Στον ιστότοπο του καναλιού (SFR) έχουν αναρτηθεί ρεπορτάζ για την εκπομπή, καθώς και πολλές παραδοσιακές κρητικές συνταγές που προέρχονται από τα βιβλία μας (εννοείται ότι παραχωρήσαμε ευχαρίστως στον Daniel την άδεια να τις αναδημοσιεύσει).

 

Δείτε το στο:

https://tp.srgssr.ch/p/portal?urn=urn:srf:ais:video:8cfbcd51-1e26-46b5-9...

(Οι αναφορές στην Κρήτη βρίσκονται κυρίως στα διαστήματα:

6.20' - 11.10'

25.00' - 30.00, όπου και η δική μου συνέντευξη για το κρητικό ελαιόλαδο και την Κρητική Διατροφή).

 

Το ρεπορτάζ του Daniel: https://www.srf.ch/sendungen/puls/lifestyle/auf-den-spuren-der-mediterra...

Οι συνταγές για το κρητικό ψωμί: https://www.srf.ch/sendungen/puls/lifestyle/kretisch-kochen-viel-brot-we...

Για χοχλιούς, κρέατα κ.α.: https://www.srf.ch/sendungen/puls/lifestyle/kretisch-kochen-etwas-fisch-...

Για χορταρικά και όσπρια: https://www.srf.ch/sendungen/puls/lifestyle/kretisch-kochen-gemuese-gemu...