Ο ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

Ο ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
Είχε μεταφράσει τον Δαρβίνο, είχε γνωρίσει το έργο του Frazer και του Φρομπένιους, οδήγησε τον Οδυσσέα του σε μιαν ατέρμονη περιπλάνηση των πολιτισμών. Ο Νίκος Καζαντζάκης προσπάθησε να δώσει μιαν άλλη πνοή στη θεωρία της εξέλιξης. Πιο ένθεη. Να τη συνδυάσει με τ' άλλα ταξίδια του στον περίπλοκο κόσμο των ιδεών...
Περισσότερα στην ομιλία του Νίκου Ψιλάκη με θέμα: "Ο Καζαντζάκης στη δίνη της εξελικτικής θεωρίας". Στο Ηράκλειο, στο Πολύκεντρο Νεολαίας, την Τρίτη 14 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα. Συνταξιδιώτης ο φιλόλογος Σπύρος Κατσαραπίδης, που θα μιλήσει "Για την Οδύσεια του Ν. Καζαντζάκη. Μικρός περίπλους ενός μεγάλου έργου". Την εκδήλωση οργανώνει η Ένωση Φιλολόγων Ηρακλείου.
 
"... Κάπου μέσα στην ταραγμένη περίοδο της ναζιστικής κατοχής ξεσπά μια έντονη συζήτηση περί ελληνικότητας. Είχε προηγηθεί η έκδοση της «Οδύσειας» του Νίκου Καζαντζάκη, έργου που έγινε δεκτό με επιφυλακτικότητα από τα πολλά γνωστά ονόματα της αθηναϊκής κριτικής. Στο αποκορύφωμα των απόψεων αυτών έρχονται τα απανωτά κείμενα (μερικά ως ανταπαντήσεις στον Καζαντζάκη), καθώς και ένα αυτοτελές φυλλάδιο του Βασιλείου Λαούρδα. Ο Λαούρδας τονίζει ότι, ανάμεσα στα άλλα, λείπει από την Οδύσσεια το ελληνικό ήθος, ενώ αντιθέτως προβάλλονται ανατολικά πρότυπα και «μια καταπληκτική τάση τερατολογίας από τις πιο απίθανες, τις πιο παράξενες, τις πιο αντιελληνικές που ειπώθηκαν ποτέ». Αισθησιασμός, πρωτογονισμός* και άλλα ουδαμώς ελληνικά εφευρήματα προδιαγράφουν το ήθος του κρινόμενου έργου..."
 
* ΣΗΜ. Για τη θέση των λεγόμενων "πρωτόγονων" πολιτισμών στο έργο του Καζαντζάκη είχαμε μιλήσει προ ετών σε πανηγυρική εκδήλωση του Πανεπιστημίου KEYO, στο Τόκυο (http://karmanor.gr/el/article/kazantzakis-stin-iaponia).