ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο ΠΑΥΛΑΚΗΣ

Μια σύγχρονη εικόνα από την έκθεση «Άγιοι βρακοφόροι και φουστανελάδες» που γίνεται στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών» και παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι η σεβαστή μορφή του Αγίου Γεωργίου του Παυλάκη.

Άγιος με ονοματεπώνυμο; Και γιατί όχι; Ένας από τους εκατοντάδες Κρητικούς που σφαγιάστηκαν στη γενοκτονία του Ιουνίου του 1821 (σωστά το λέω, γενοκτονία, αφού από τους 1200 χριστιανούς της πόλης ο οθωμανικός στρατός και ο οθωμανικός όχλος εξολόθρευσε τους 800!). Οι λεπτομέρειες αυτού του τρομακτικού σε μέγεθος γεγονότος είναι συγκλονιστικές. Όπου έβρισκαν χριστιανό του έκοβαν το κεφάλι. Κι ανάμεσα στα θύματα ήταν ολόκληρη η εκκλησιαστική ιεραρχία της Κρήτης. ΟΛΟΚΛΗΡΗ!

Κοιτάζω τη μορφή του Γεωργίου Παυλάκη. Μεταφέρει μιαν αθωότητα, ίσως την αθωότητα και του ίδιου του ζωγράφου που τόλμησε να τη φιλοτεχνήσει, του αγαπητού Μιχάλη Σταματάκη, νυν Μοναχού Ιλαρίωνα. Στην έκθεση του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης εκτίθενται πάνω από 50 σπάνιες εικόνες που χρονολογούνται από το 1830 μέχρι τις μέρες μας. Ξαναπέρασα προχτές και την είδα. Ξεφύλλισα και τον εντυπωσιακό κατάλογο.  Εντυπωσιάστηκα πάλι!

Η ιστορία συναντά την πίστη. Και οι δυο μαζί συναντούν την τέχνη.   

Η έκθεση παρατάθηκε μέχρι 28 Φεβρουαρίου. Μακάρι να πάρει κι άλλη παράταση να τη δουν οι επισκέπτες του Πάσχα.

Νίκος Ψιλάκης

20 Ιανουαρίου 2023