ΚΡΗΤΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

ΝΙΚΟΣ ΨΙΛΑΚΗΣ

Κρητική Μυθολογία

 Ο συναρπαστικός κόσμος του κρητικού μυθόκοσμου. Μια προσέγγιση των μύθων με παράλληλη αξιοποίηση των νεότερων θρησκειολογικών, ιστορικών και αρχαιολογικών δεδομένων.

Σελίδες: 428. Μαλακό εξώφυλλο.

ISBN: 960-7448-12Χ

 

 ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Ο μύθος ξαναγίνεται το αιώνιο παραμύθι

 «...Το θέμα της κρητικής μυθολογίας χειρίζεται ένας γνωστότατος Κρητικός μάστορας της τέχνης της επικοινωνίας, δηλαδή του ακόμη πιο δύσκολου προφορικού λόγου κι ένας, παρά τη νεότητά του, σοφός ήδη ερευνητής της διαχρονικότητας του κρητικού πολιτισμού, αυτός που έχει την πιο άμεση, μυστική θα έλεγα, σύνδεση με τις ρίζες της Κρήτης...

Ο Κρητικός μύθος, για τον Ψιλάκη, δεν είναι ένα μπερδεμένο ακατάληπτο επιστημονικά αίνιγμα. Αντίθετα, είναι λαμπερός γιατί είναι χωνεμένος. Στην "Κρητική Μυθολογία" του Ψιλάκη ο μύθος ξαναγίνεται το αιώνιο παραμύθι που τροφοδοτεί, ξαναβρίσκει τις ρίζες, γι’ αυτό και ανθίζει πάλι και βγάζει καρπούς...»

Γιάννης Σακελλαράκης, καθηγητής Αρχαιολογίας

 

Ξετυλίγεται το κουβάρι της πανάρχαιας αγωνίας

«…Μέσα απ’ αυτές τις μυθικές μορφές ξετυλίγεται το κουβάρι της πανάρχαιας αγωνίας, επινοητικότητας, δημιουργικής φαντασίας και ερμηνευτικής ευρετικής των Κρητών για τη ζωή, τη γέννηση, τον έρωτα, το θάνατο, τις θρηνητικές τελετές, τη νέμεση, το παιγνίδι, τον πόλεμο... τις μυητικές τελετές, την αναγεννώμενη κρητική θεότητα, τη Μεγάλη Μητέρα, τη γονιμότητα, τις αστρικές δοξασίες...

...Ως αναγνώστης κέρδισα πολλές γνώσεις, μια και απόλαυσα το βάθος και το εύρος των προσπαθειών του συγγραφέα και κατάλαβα το μόχθο και την αγάπη του για ό,τι κάνει (και κάνει πολλά για τούτο το ευλογημένο και πολύπαθο νησί)...»

Γιάννης Κουγιουμουτζάκης  Καθηγ. Πανεπιστημίου Κρήτης, εφημερίδα «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ»

 

Με πνεύμα κριτικό και ικανότητα συνθετική

«...Με πνεύμα κριτικό και ικανότητα συνθετική ο Νίκος Ψιλάκης κατορθώνει να συγκεντρώσει υλικό πλούσιο από αρχαίους και νεότερους συγγραφείς και από την προφορική παράδοση και στη συνέχεια να το κατατάξει, αναλύσει, ερμηνεύσει και να το παρουσιάσει, προσεγγίζοντάς το παράλληλα ψυχολογικά, τεκμηριώνοντάς το βιβλιογραφικά και αισθητοποιώντας το με πλήθος από εκλεκτές εικόνες...»

Γ. Αικατερινίδης, τ. Δ/ντής ΚΕΕΛ, εφημ. «ΚΡΗΤΙΚΑ ΝΕΑ»

 

Υψηλό επιστημονικό ήθος και αφηγηματική αυτάρκεια

«…Έργο πολύπλευρα σημαντικό και διαφωτιστικό, όπου η διεξοδική παρουσίαση του θέματος συνδυάζεται με την επιστημονική μεθοδολογία. Με την αξιοποίηση μιας πλούσιας βιβλιογραφίας, ελληνικής και ξένης, από τις αρχαίες πηγές ως τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, με τη μεθοδολογία που εναρμονίζει το μύθο με το χρόνο, με στερεή δομή και γλαφυρότητα ύφους, μας οδηγεί, με σιγουριά και συναρπαστικό τρόπο, στο πανέμορφο περιβόλι του κρητικού μύθου...

Ένα έργο πολύτιμο για το θέμα που διαπραγματεύεται, υψηλού επιστημονικού ήθους και αφηγηματικής αυτάρκειας, στοιχεία δημιουργικής έξαρσης του συγγραφέα του...»

Δημήτρης Σταμέλος, εφημ. «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»

 

Μια από τις ωραιότερες εκδόσεις

«...Είναι μια από τις ωραιότερες εκδόσεις που έχω δει τελευταία. Τυπωμένο με άριστο τρόπο, πλουσιότατα εικονογραφημένο, με ωραιότατες φωτογραφίες, αισθητικά τέλειο, αποτελεί εκτός από ένα εξαίσιο κείμενο και ένα καλλιτεχνικά ισορροπημένο δημιούργημα. Ο συγγραφέας αναλύει τους μύθους, συσχετίζει στοιχεία και αποδίδει το μύθο, όπου είναι δυνατόν, στην πρωταρχική του μορφή...»

Ηλίας Καστανάς, καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης

 

Το άγγιγμα του θεϊκού…

«...Προσφορά πραγματικά μυθική, από πλευράς βιβλιογραφικής τεκμηρίωσης και εκδοτικής αρτιότητας....

...Μέσα σ’ ένα βάθος κυματιστό, σε μιαν ατμόσφαιρα λουσμένη από επίχρυση σκόνη, περιστοιχιζόμενοι από Κουρήτες, Κορύβαντες, Τελχίνες, νιώσαμε ξαφνικά, φυλλομετρώντας τις σελίδες του βιβλίου, το ίδιο εκείνο αίσθημα: το άγγιγμα του θεϊκού...»

Γ. Μαρκάκης, α. επίκ. καθηγητής Πανεπιστημίου

 

Αγρεύει το δυσθήρατον ακριβές…

«...Όπως λέει ο Φωκυλίδης, δεν μπορείς να περιμένεις ευγένεια από λαό στους μύθους του οποίου δεν επανθεί η χάρις. Αυτή τη μαραμένη χάρη θέλει να ζωντανέψει ο Νίκος Ψιλάκης. Το εγχείρημα είναι άκρως τολμηρό και με πλήθος απαιτήσεων. Και είναι σπουδής και επαίνου αξία και η ιδέα και ο τρόπος του. Δεν φτιασιδώνει τον κρητικό μύθο με επίπλαστο κόσμο και ματαιοτεχνίες, σαν εκείνες που ψευδοποιούν τις γυναίκες. Είναι φανερός ο αγώνας του να αγρεύσει το δυσθήρατον ακριβές...»

Στέφ. Γοντικάκης, δ.φ.

 

Για πρώτη φορά…

«...Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τόσο εξειδικευμένη εργασία με αυτό το θέμα, με έρευνα και στη διεθνή βιβλιογραφία...»

Εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»

 

Με τρόπο απλό και συγχρόνως επιστημονικό

«…Έργο πολύμοχθο, σοβαρό, προϊόν μεθοδικής έρευνας, επιστημονικό και συγχρόνως χαριτωμένο με λόγο και μέθοδο που δεν έχουν να ζηλέψουν από τα έργα μεγάλων φιλολόγων και αρχαιολόγων. Προσφέρει έτσι κάτι πολύτιμο σε όλους μας, πλήθος γνώσεων και αξιολογότατων στοιχείων για το λαμπρό προϊστορικό παρελθόν της Κρήτης μας και την επίδραση που άσκησε και στη διαμόρφωση της μεταγενέστερης λατρείας και των θρησκευτικών μύθων του ελληνικού κόσμου. Και τις γνώσεις αυτές ασφαλώς δεν μπορεί να τις έχει ο καθένας, τις δίνετε με τρόπο απλό και συγχρόνως επιστημονικό, γλωσσικώς άψογο και υποδειγματικό, ώστε και από την άποψη αυτή το έργο να είναι πολύ ωφέλιμο σε όλους...»

Κ. Στεφανάκης, π. καθηγητής Παιδαγωγικής Ακαδημίας

 

Γοητεία της αφήγησης, επιστημονική εμβρίθεια…

«…Ο συγγραφέας εκθέτει μεθοδικά το υλικό, τους μύθους, τεκμηριώνει τις υποθέσεις και χρησιμοποιεί εξαντλητικά τις πηγές και τη βιβλιογραφία, χωρίς να χάνει τη χάρη του ο αφηγηματικός λόγος και χωρίς να θυσιάζεται ούτε μια στιγμή στο βωμό της γλαφυρότητας και της γοητείας της αφήγησης η επιστημονική εμβρίθεια, η σαφήνεια και η ευκρίνεια των επιχειρημάτων...»

Μιχ. Τρούλης, πρόεδρος ΙΛΕΡ

 

Έκδοση πολύτιμη για τον μυημένο και για τον αμύητο...

«…Έκδοση πολύτιμη για τον μυημένο και για τον αμύητο... Μια έκδοση που αρκεί για να κορέσει τη δίψα του ερευνητή, αλλά και που σαν μίτος της Αριάδνης ξεναγεί με ασφάλεια τον απλό αναγνώστη στους λαβυρίνθους της κρητικής μυθοπλασίας...»

Κ. Τριγώνης, εφημερίδα  «ΑΛΛΑΓΗ»

 

Έργο χωρίς ψεγάδι

«…Η "Κρητική Μυθολογία" του Νίκου Ψιλάκη καλύπτει, νομίζω, ένα κενό στην κρητική βιβλιογραφία. Είναι η μοναδική έκδοση που παρουσιάζει όλους τους κρητικούς μύθους... Πρόκειται για ένα έργο χωρίς ψεγάδι που μπορεί να διαβαστεί από όλες τις ηλικίες...»

Αριστοφάνης Χουρδάκης

 

Σοβαρή τεκμηρίωση

«…Ο αναγνώστης θα βρει μια σοβαρή τεκμηρίωση για κρητικές θεότητες, σίγουρα παλαιότερες των Ολυμπίων Θεών, για τους διάφορους Τιτάνες, τους Κύκλωπες, μεταλλουργούς και ιατρούς, τον Τάλω, τον Υάκινθο, τον Ατύμνιο, την Ελλωτίδα, τη Βριτόμαρτη, την Ακακαλλίδα, τη Δίκτυνα...»

Καθηγ. Paul Faure, περιοδ. «Revue Des Etudes Grecques»

 

Ένστικτο και τρυφερότητα…

«…Η Μυθολογία της Κρήτης, που ούτως ή άλλως παίζει κεντρικό ρόλο στον ελληνικό μυθόκοσμο, απαιτούσε ειδική μεταχείριση, ένστικτο αλλά και τρυφερότητα για να μην ξεγελαστεί ο ερευνητής στους δαιδαλώδεις δρόμους που περνά για να φτάσει στην άκρη του νήματος της Αριάδνης. Κι αυτό το μυστικό φαίνεται πως το κατέχει ο Ψιλάκης, που ακολουθεί τα ίχνη του Κρηταγενούς Δία στο ιερό σπήλαιο, οσφραίνεται τη μυρουδιά από τις κρασοκατανύξεις του Διονύσου, ακούει ακόμη τη φωνή του βασιλιά Μίνωα να τον οδηγεί...»

Κ. Μπογδανίδης, εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»

 

Σχόλια Αναγνωστών